Presa despre noi

05
ian
eye

Raport: Numărul infracţiunilor comise în Moldova, în scădere. Crimele grave, descoperite în proporție de circa 97%


În primele trei luni ale anului 2017 se atestă o scădere la toate tipurile de infracțiuni, în special cele împotriva patrimoniului, unde se înregistrează o scădere de 24% comparativ cu perioada similară a anului trecut. datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă privind activitatea Poliției în primele trei luni ale anului curent, dar și rezultatele obținute în cadrul Proiectului “Supraveghere de Vecinătate”.

Potrivit raportului, crimele excepționale și deosebit de grave care reprezintă aproximativ 2% din numărul total de infracțiuni au fost descoperite în proporție de aproximativ 97%. De asemenea, au fost anihilate 59 de grupări criminale, o treime din ele fiind specializate în trafic de droguri.  

Potrivit oamenilor legii, această scădere a criminalității se datorează implementării managementului bazat pe sistem informațional modern, ce presupune analiza și monitorizarea situației infracționale pentru a consolida și concentra eforturile și resursele unde este necesar, implementării unor elemente ale activității de poliție comunitară, cum ar fiproiectul “Supravegherea de vecinătate”, perfecționării continue și dotării angajaților Poliției, pe domeniile prioritare ale acesteia, dar și implementării procedurilor standard de operare.

La capitolul siguranță rutieră, s-a înregistrat o diminuare a numărului de accidente rutiere produse din cauza stării de ebrietate, datorându-se înăspririi sancțiunilor pentru anumite tipuri de contravenții, dar și măririi unității convenționale.

În primele trei luni ale anului, echipele mobile ale Poliției au intervenit în peste 78.000 apeluri de urgență din partea cetățenilor, în mediu, zilnic, fiind efectuate peste 870 de ieșiri.

În doar 9 luni de la lansarea serviciului “Ideea ta contează” prin aplicația Viber, Poliția a recepționat peste 75 mii de mesaje. Ideile și sugestiile cetățenilor sunt primite 24/24, iar majoritatea mesajelor fiind informații cu privire la încălcările rutiere admise de conducătorii auto.

Datorită implementării Proiectului “Supraveghere de vecinătate” în primul trimestru al acestui s-a reuşit crearea a 1.673 sectoare de supraveghere de vecinătate în 1.216 localități din țară. Poliția a fost sesizată de către lideri sau membri în 175 cazuri pentru reacționare și intervenție, dintre care au fost documentate 137 contravenții ce se referă ordinea și securitatea publică.

Președinți ai raioanelor și cei mai activi primari, inclusiv lideri de sectoare și membri au fost premiați de șeful IGP cu diplome de mulțumire în semn de recunoștință pentru contribuția adusă la fortificarea capacităților și promovarea imaginii IGP, precum și aportul considerabil în vederea consolidării activităților comune și dezvoltării relațiilor de colaborare între Poliție și societate.

Potrivit unui sondaj, efectuat de Institutul Internațional Republican, în perioada februarie – martie, s-a demonstrat o creștere cu 16% a încrederii cetățenilor în Poliție față de nivelul înregistrat în septembrie 2016.  

La eveniment au participat: șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, șeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Livii Baziuc, șeful Inspectoratului Național de Investigații, Ion Iachimov și șeful Direcției Generale Securitate Publică a IGP, Marin Maxian.

 


Grupare criminală, anihilată de poliţişti

FILTRU


textuldespre

FII PRIMUL CARE ȘTIE

ipl  
LINIA
ANTICORUPȚIE
ipl

semn

POLIȚISTUL LUNII

  

martie
-------


""