Presa despre noi

14
apr
eye

Grupare criminală, anihilată de poliţişti


Au destructurat o rețea de traficanţi de droguri. Ofițerii de Investigații din cadul Inspectoratului de Poliție Botanica au reținut 18 persoane bănuite ca ar face parte dintr-o  grupare infracțională specializată în prepararea și vânzarea stupefiantelor. Printre cei încătușați se numără și liderul grupării ai cărei dealeri îşi comercializau marfa pe lângă licee și grădiniţe. Operaţiunea de reţinere s-a desfăşurat cu sprijinul mascaților de la Brigada cu Destinaţie Specială “Fulger”.

Potrivit oamenilor legii, bărbatul din imagini ar fi una dintre victimele grupării criminale. Acest individ a fost depistat într-o dimineața, la câțiva metri distanţă de la o grădiniță, în convulsii, după ce și-ar fi administrat o doză de droguri cumpărate de la unul dintre dealeri. Ofițerii de investigații afirmă că au fost înregistrate zeci de cazuri similare.

În parcuri, pe stradă și în locuințe. Timp de câteva zile oamenii legii au lucrat încontinuu pentru a-i reține pe toți cei 18 indivizi. Potrivit polițiștilor, 12 dintre ei ar fi dealeri, iar ceilalți șase, printre care și un minor de 17 ani, sunt suspectați de păstrarea și utilizarea substanţelor psihotrope. Investigația a durat câteva luni, însă activitatea grupării criminale a început încă acum trei ani şi s-a extins cu repeziciune, având în spate un sistem bine pus la punct.

Presupusul lider al traficanţilor este un individ de 45 de ani, de origine armeană, care asigura gruparea cu materie primă. Un alt individ, domiciliat în Sectorul Centru al Capitalei, prepara drogurile.
Alţi doi reţinuţi, doi frați cu vârsta de 20 și, respectiv 22 de ani, se ocupau de distribuirea mărfii în cantități deosebit de mari. Oamenii legii susțin că în ultima perioadă aceștia reușeau să le repartizeze distribuitorilor substanţe stupefiante în valoare de circa 30 de mii de lei pe zi.

Într-un final, drogurile erau vândute de dealeri în apropierea liceelor și în parcurile din Capitală. Ca să nu fie prinşi, aceştia își schimbau locul în fiecare zi.

În urma percheziţiilor efectuate la locuinţele suspecţilor, dar și în automobilele lor, poliţiştii au depistat trei tipuri de substanțe narcotice: AB-CHIMINACA, AB-FUBINACA şi XLR-11. Noile droguri sintetice s-au răspândit în Republica Moldova în ultimii doi ani, însă legislația naţională a fost modificată abea acum jumătate de an, astfel încât cei care răspândesc aceste tipuri de droguri să poată fi trași la răspundere penală.

La domiciliul celor doi frați au fost depistate 20 de grame de marijuană, o armă de foc deținută ilegal și 50 de cartușe.

Din laboratorul situat în centrul Capitalei au fost ridicate 20 de recipiente cu materie primă, câte 50 de mililitri în fiecare, din care urmau să fie preparate 20 de kilograme de substanţe cu efect psihotrop. Vânzarea unei asemenea cantităţi de stupefiante pe „piața neagră” a drogurilor din Capitală le-ar fi adus traficanţilor circa două milioane de lei.

Potrivit oamenilor legii, în comparatie cu drogurile de origine vegetală, noile substanțe psihoactive au un efect psihotrop de o mie de ori mai mare şi provoacă dependență de la al doilea consum.
Pentru a obține o nouă doză din această substanță, dependenții de droguri veneau din Ialoveni, Bălți, Basarabeasca, Cimișlia și chiar din Transnistria.

Pe numele suspecţilor săltaţi de mascaţi în urma descinderilor, au fost pornite câteva dosare penale, în baza mai multor articole ale Codului Penal. Dacă li se va demonstra vinovăţia, inculpaţii riscă ani grei de puşcărie.

Potrivit oamenilor legii, lupta cu aceste grupări criminale în ţara noastră este deosebit de complicată. În fiecare zi apar noi substanțe psihoactive, iar pentru a-i pedepsi pe traficanţi sunt necesare noi modificări în legislație.

În Federația Rusă, spre exemplu, în momentul în care substanța este depistată, aceasta se scoate automat în afara legii.


Raport: Numărul infracţiunilor comise în Moldova, în scădere. Crimele grave, descoperite în proporție de circa 97%

FILTRU


textuldespre

FII PRIMUL CARE ȘTIE

ipl  
LINIA
ANTICORUPȚIE
ipl

semn

POLIȚISTUL LUNII

  

martie
-------


""