Social utile

29
noi
eye

Poliţia Capitalei se alătură Campaniei Internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.


Anual în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, este organizată Campania internaţională „16 Zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”.  

Astfel, Poliţia Capitalei de comun cu subofiţerii Cursului de formare continuă din cadrul Centrului Integrat de pregătire pentru aplicarea legii a fost desfășurat un flăsh mob, întru încurajarea victimelor pentru a spune ,,NU VIOLENȚEI”.

Totodată, trecătorilorle-au fost repartizate materialele informative, fiind informaţi despre măsurile de protecţie stabilite prin lege şi modul de a le obţine.

Menționăm că, prevenirea şi combaterea violenţei faţă de femei şi  protecția victimelor violenței în familie, este una din prioritățile Poliției, în acest sens fiind întreprinse măsuri concrete pentru a putea proteja victima în caz de violență.

În acest context Poliția vine cu recomandări:

  • Este bine de ştiut că sunt organizaţii care vă pot acorda spriin, asistenţă juridică, psihologică, medicală, socială şi adăpost temporar. Serviciile sunt confidenţiale şi gratuite.
  • Dacă pericolul violenței apare acasă, încercați să ajungeți în apropierea unei uși sau ferestre care duce afară, planificați din avans o cale de scăpare.
  • Stați la distanță de locurile unde se pot afla arme sau improvizații de arme (bucătărie, locurile cu unelte, frânghii sau foc).
  • Alegeți un cuvânt-cod sau un semnal prin care copiii sau vecinii să afle că trebuie să sune 112.
  • Țineți la îndămînă o geantă cu cele mai importante lucruri de care aveți nevoie (bani, documente, haine, chei de rezervă, etc.) în cazul în care va trebuie să plecați pe neașteptate.
  • În caz că Ve-ți decide să plecați de la agresor, să evitați discuțiile aprinse în baie, în garaj, în bucătărie, lângă arme, în încăperi fără acces la o ușă exterioară.

În cazul în care în familie sunt copii și având instinctul de părinte de a proteja siguranța copilului sau a copiilor de la abuzul care se poate răsfrânge asupra lor, este necesar de a urma următoarele sfaturi:

  • Dacă violența escaladează, nu trebuie de alergat la copii, la locul unde se află, deoarece partenerul îi poate agresa și pe ei.
  • Învățații pe copii când și cum să apeleze 112, inclusiv formarea rapidă.
  • Este recomandabil ca instituția pe care o frecventează copiii să cunoască despre actele de violență care persistă în familie, cu stabilirea unui adult care poate acorda ajutorul necesar în caz de urgență.
  • Obligatoriu înscrieți copilul (copiii) într-un program de consiliere chiar dacă aceștia nu sunt agresați la direct și doar sunt martori, ce poate deveni mult mai complicat și periculos.

Dacă sunteţi victima violenţei în familie cereţi ajutorul Poliţiei.

Solicitaţi aplicarea măsurilor de protecţie, Ordinul de restricţie de urgenţă eliberat imediat de către Poliţist sau Ordonanţa de protecţie eliberată de către Instanţa de judecată în decurs de 24 ore. Adresaţi-vă unui medic legist pentru constatarea medico legală a gravităţii vătămărilor corporale.


Poliția Capitalei de comun cu Procuratura mun. Chișinău, au reținut doi indivizi, pentru Trafic de Copii

Doar în şase zile, în Capitală s-au produs peste 356 accidente rutiere.


ARTICOLE SIMILARE

FII PRIMUL CARE ȘTIE

ipl  
LINIA
ANTICORUPȚIE
ipl

semn

POLIȚISTUL LUNII

  

martie
-------


""